Chciałbym Państwu przedstawić bardzo prosty a zarazem skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu i pozbycie się paru zbędnych kilogramów. Jest to metoda opracowana wieki temu w Tybecie, która po dzisiejszy dzień jest tam powszechnie stosowana.
Tradycyjna medycyna tybetańska, jak zresztą cała medycyna Wschodu, kładzie nacisk na kompleksowe podejście do zdrowia człowieka. Niebagatelną w tym rolę odgrywa dieta, ponieważ w myśl starożytnego przysłowia – tym jesteśmy, co jemy. Co więcej, odpowiednie składniki pokarmowe oddziałują na różne narządy wewnętrzne.
Jednak aby tak było zacząć należy od usprawnienia układu pokarmowego, za pomocą którego dochodzi do przyswajania wszelkich substancji odżywczych. Według medycyny tybetańskiej, większość chorób ma źródło w złym funkcjonowaniu dróg trawiennych.
Opisana poniżej dieta, jeśli tylko zastosujemy ją, 2-3 razy w ciągu roku pomoże nam w utrzymaniu naszych jelit w wyśmienitej kondycji, a co za tym idzie przyczyni się także do naszej wysokiej formy psycho-fizycznej.
Jednak nie każdy odniesie korzyści z tej diety. Nie powinny jej przeprowadzać osoby cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie lub niskie ciśnienie krwi, osoby wyczerpane fizycznie, z aktywną chorobą wrzodową, a także kobiety w ciąży oraz dzieci. Wszyscy inni bez wahania powinni spróbować dobrodziejstw medycznej wiedzy Tybetu.
Do diety nie należy podchodzić z „marszu” lecz trzeba poświęcić nieco czasu na przygotowania. Kilka dni przed jej wprowadzeniem należy zrezygnować z jedzenia mięsa, cukru i słodyczy oraz nabiału. Dzięki temu uprzedzimy niejako organizm o zamiarze przeprowadzenia gruntownych porządków i zwiększymy ich efektywność. Także po zakończeniu kuracji należy stopniowo wzbogacać codzienne menu – od warzyw poprzez nabiał, ryby, aż do mięsa.
Po narzuceniu sobie ograniczeń pokarmowych (około 2-3 dni przed rozpoczęciem diety) wskazane jest przeczyszczenie jelita grubego z kamieni kałowych oraz innych zalegających w nim odpadków produktów przemiany materii. To kolejny punkt programu, który pominięty, może spowodować efekt mizerny a nawet odwrotny do zamierzonego. W celu oczyszczenia można zrobić lewatywę, pić przeczyszczające napary i herbatki lub 2 łyżki oleju rycynowego dziennie.
Dieta polega na spożywaniu codziennie – przez 5 do 8 dni (maksymalnie 14 dni) – warzywnego wywaru, zwanego rosołem tybetańskim. Szczególnie ważny jest czas jej trwania – nie należy jej przedłużać. Lepiej stosować ją częściej lecz nigdy zbyt długo jednorazowo.
Do sporządzenia rosołu tybetańskiego potrzebujemy:
3 nieduże cebule,
czarną rzepę,
3 korzenie pietruszki,
jednego selera,
2 całe pory.
Warzywa dokładnie myjemy oraz jeśli potrzeba obieramy. Najbardziej korzystnie jest użyć do tych celów warzyw z ekologicznych upraw, dzięki czemu nie będzie potrzeby ich obierania a wystarczy samo umycie. Jest to ważne o tyle, że w ich skórkach zawartych jest wiele cennych składników odżywczych. Wrzucamy je do 2,5 litra nieosolonej wody i gotujemy przez godzinę. Osobno gotujemy w litrze wody kilogram umytych ziemniaków (ekologiczne, nieobrane). Po ugotowaniu łączymy obydwa wywary i dodajemy tyle wody, aby otrzymać 3,5 litra płynu. Doprawić go można wedle smaku ziołami (nie żadną kostką rosołową czy innym, podobnym jej świństwem).
Codziennie gotujemy świeży wywar. W ciągu dnia możemy spożywać go do woli. Przez cały czas trwania diety stanowi on jedyne źródło pożywienia. Ewentualnie można popijać wedle potrzeb niegazowaną wodę mineralną
Stosując się do zasad diety tybetańskiej, oczyścimy nasz układ trawienny zrzucając ponadto kilka zbędnych kilogramów. Jest to oczywiście swoista forma głodówki jednak opisany wywar zawiera naturalne substancje przyspieszające oczyszczanie oraz dostarczające pewną ilość potrzebnyc