Dieta, Oczyszczanie, Zioła

Czarny bez

czarny bez


Często sadzony w parkach i koło domów czarny bez (Sambucus Nigra) to krzew lub niewielkie drzewo pospolicie występujące w całej Europie. Spotykany jest także jest w Turcji, na Bliskim Wschodzie, w rejonie Kaukazu, w Iraku i w północnym Iranie, a także w indyjskich stanach Dżammu i Kaszmir oraz Himachal Pradesh. Od wieków wykorzystywany był zarówno w medycynie ludowej oraz w celach kulinarnych. Surowcem leczniczym są kwiaty oraz owoce. Trzeba jednak pamiętać, że w całej roślinie znajduje się trująca sambunigryna. Pozbywamy się jej w wyniku obróbki termicznej (przede wszystkim gotowania) surowca zielarskiego.

Czarny bez ksyrop z kwiatów
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez - sok z owoców
Sok i nalewka z owoców czarnego bzu to świetne preparaty oczyszczające nasz organizm

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *