Medycyna naturalna, Naturalne suplementy, Terapie, Zioła

Owoce głogu wzmacniają serce


Głóg jest cenionym surowcem leczniczym, który szczególnie korzystnie oddziałuje na nasz układ sercowo-naczyniowy. Surowcem zielarskim są zarówno kwiaty, jak i owoce tej rośliny. O ile z kwiatów możemy robić uspokajające i usprawniające pracę serca napary, o tyle większe pole do popisu dają nam owoce, które również wzmacniają serce. Choć zawierają nieco mniej składników czynnych od kwiatów, to można z nich przygotowywać zarówno odwar, jak i intrakt, wino i nalewkę, o czym poucza nas dr Henryk Różański.

Działanie głogu

Ekstrakty i wyciągi wodne oraz alkoholowe z głogu wzmacniają skurcze mięśnia sercowego zmniejszając jednocześnie częstotliwość jego skurczów. Rozszerzają naczynia wieńcowe usprawniając krążenie. Zapobiegają arytmi oraz zmianom miażdżycowym, dzięki działaniu wzmacniającemu ścianki naszych arterii. Regulują także ciśnienie krwi i to z tego powodu polecane osobom z lekkim nadciśnieniem. Działają także regulatywnie na poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Odwar oraz wyciągi alkoholowe ponadto wykazują działanie bakteriobójcze na szczepy: Escherichia Coli, Proteus Vulgaris, Shigella sonneni. Wzmacniają także serce starcze, czyli serce spracowane, osłabione.

Dzięki działaniu wzmacniającemu pracę serca głóg przyczynia się do poprawy pracy wszystkich organów wewnętrznych, dzięki lepszemu zaopatrzeniu ich w tlen. Znacznie poprawia się także praca mózgu – jego zdolności poznawczych, pamięci oraz szybkości kojarzenia. Niebagatelne jest uzyskanie działania uspokajającego, ułatwienie zasypiania.

Preparaty z głogu wzmacniające serce

Typowe działanie preparatów z głogu będzie korzystne w takich dolegliwościach jak: choroba wieńcowa, nadciśnienie, miażdżyca, arytmia, zaburzenia krążenia mózgowego i obwodowego, nerwice, cukrzyca, otyłość czy szybkie męczenie się. Działają także rozkurczowo i poprawiają procesy trawienia. W niektórych przypadkach usuwają zawroty głowy i tzw. uderzenia ciepła.

Preparaty z owoców głogu wg dr. H. Różańskiego

Odwar – łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wody, zagotować i pogotować 3-5 minut po czym odstawić na 30 minut, przecedzić, dodać miód lipowy. Pić 1-2 razy dziennie po szklance.

Intrakt – 100 g rozdrobnionych owoców zalać 500 g gorącego alkoholu o mocy 30-40 proc.. Odstawić na co najmniej 2 tygodnie, przecedzić i dodać miód lipowy do smaku. Stosować 1-2 razy dziennie po łyżce stołowej. Minimalny czas terapii to trzy miesiące.

Nalewka – 100 g rozdrobnionych owoców zalać 300 g ciepłego alkoholu o mocy 40 proc.. Odstawić na co najmniej 2 tygodnie, przecedzić i dodać miód lipowy do smaku. Stosujemy 1-2 razy dziennie po 5-10 ml.

Polecane artykuły

1 thoughts on “Owoce głogu wzmacniają serce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *