Cukrzyca, Terapie, Zioła

Zioła pomocne w cukrzycy

Zioła pomocne przy cukrzycy

Cukrzyca typu II to jedna z tych chorób, na pojawienie się której mamy dość duży wpływ. Za czasów mojej młodości były to sporadyczne przypadki uważane za chorobę wieku starczego. Jednak wraz z podwyższaniem się stopy życiowej społeczeństw rośnie gwałtownie liczba zachorowań na tą podstępną chorobę. W 2018 roku zdiagnozowano ją u prawie 3 mln Polaków – to około 8 proc. całej populacji. Niestety, ale osób niezdiagnozowanych lub będących w stanie przedcukrzycowym może być drugie tyle. To już prawdziwa epidemia. Dlatego warto poznać zioła, które pomagają przy cukrzycy.

Cukrzyca – podstępny wróg

Cukrzyca to poważne schorzenie metaboliczne. Nie leczone prowadzi do degeneracji narządów wewnętrznych, ostrej niewydolności a w konsekwencji śmierci. Zmiany spowodowane permanentnym wysokim poziomem glukozy we krwi są nieodwracalne. Niszczone są naczynia krwionośne, wzrok, upośledzona zostaje praca kolejnych narządów wewnętrznych. Wysokie ciśnienie tętnicze, miażdżyca. Dochodzi także do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym i mózgu. Odbija się to na osobowości chorego, który w pewnym momencie staje się trudny w pożyciu. Poprzez uszkodzone naczynia krwionośne dochodzi do zaniku krążenia w kończynach dolnych – powstaje tzw. stopa cukrzycowa. W jej wyniku dochodzi do zaburzeń czucia, stopy drętwieją, najmniejsze nawet rany nie goją się, następuje postępująca martwica. Konsekwencją jest amputacja stopy, a następnie podudzia. To straszna choroba, która pomału zżera chorego degenerując kolejne jego narządy.

Trzeba działać szybko!

Zazwyczaj dowiadujemy się o niej zbyt późno, i zazwyczaj trudno już podjąć skuteczną walkę metodami naturalnymi. Choremu pozostaje przyjmowanie insuliny, której jego trzustka już nie produkuje, lub robi to w ograniczonym stopniu. Ale nawet i wtedy podstawą skutecznego leczenia jest przede wszystkim zmiana sposobu życia i diety – to podstawa walki z cukrzycą.

Na cukrzycę typu II długo pracujemy. Przesadnym objadaniem się (i nie chodzi wcale o słodycze), brakiem aktywności fizycznej, funkcjonowaniem wbrew naturalnemu rytmowi dnia itp. Niepostrzeżenie po latach takich „wysiłków” zazwyczaj przy rutynowych badaniach okazuje się, że „cukier jest za wysoki”. Jeśli oscyluje on w granicach 100-125 mg/dL to mamy już stan przedcukrzycowy. Możemy z nim, a powinniśmy zacząć walczyć starannie dobraną dietą i codzienną aktywnością. Cukrzyca często wiąże się z otyłością i pozbycie się jej jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym powrót do prawidłowego metabolizmu.

Zioła, które pomagają przy cukrzycy

Do niedawna uważano, że nie ma ziół, które mogą skutecznie przeciwstawić się cukrzycy typu II. Okazało się jednak, że stosowane już w starożytności liście morwy białej mają potencjał przeciwcukrzycowy. Dzieje się tak ponieważ w ich skład wchodzi alkaloid 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu (DNJ). Jest on silnym inhibitorem enzymów odpowiedzialnych za rozkład skrobi (α-glukozydazy i α-amylazy). Pomocny może być także ciekawy grzyb – czernidłak kołpakowaty.

W badaniu, którego wyniki ukazały się w 2007 roku w czasopiśmie „Diabestes Care”podawano losowo grupie kontrolnej 1 g wyciągu z morwy białej lub placebo i 75 g sacharozy rozpuszczonej w wodzie. Stwierdzono, że wyciąg z morwy białej pomaga zauważalnie zmniejszyć stężenie glukozy we krwi już w 2. godzinie po podaniu sacharozy, w porównaniu z placebo. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich, którzy stoją na progu tego schorzenia i chcą z nim walczyć naturalnymi metodami.

Przepis na mieszankę ziół przeciwcukrzycowych:

Składniki:

  • liście morwy,
  • ziele rutwicy,
  • liście czernicy,
  • liście brzozy,
  • liście szałwii,
  • korzeń mniszka,
  • strąki fasoli białej.

Wszystkie składniki mieszamy w tych samych ilościach, a gotową mieszankę parzymy w ilości 1 pełnej łyżki stołowej na szklankę wrzątku. Przykrywamy spodkiem do naciągnięcia i ostygnięcia po czym popijamy 3 razy dziennie przed posiłkami. W ten sposób zapewniamy organizmowi pożyteczne zioła, które pomagają przy cukrzycy.

W leczeniu cukrzycy ważne są nasze nawyki żywieniowe

Proces naturalnego leczenia cukrzycy typu II jest długi i tak naprawdę musimy go kontynuować do końca życia. Kluczowe jest zwracanie uwagi na ilości przyjmowanych węglowodanów prostych, regularne pory posiłków oraz nie spożywanie kolacji później niż o godz. 18-19. Oczywiście kategorycznie musimy pilnować naszej wagi utrzymując ją na stałym poziomie adekwatnym do naszego wzrostu i wieku. Można łatwo sprawdzić w internecie wskaźnik BMI będący informacją o tym czy mamy prawidłową masę ciała czy nadwagę, czy może już otyłość i którego stopnia. Generalnie chodzi w nim o stosunek wagi ciała do naszego wzrostu. Zainteresowanych odsyłam do internetowej wyszukiwarki i wpisanie w niej frazy „kalkulator BMI”.

Niebezpieczne trendy sprzyjające cukrzycy

Żywność typu fast-food, słodkie napoje gazowane, niezliczone ilość słodyczy brak dyscypliny żywieniowej i „pasienie” od najmłodszych lat oraz narastająca niechęć do spędzania czasu na tzw. dworze lub polu to główne przyczyny obserwowanego już od paru wzrostu poziomu otyłości i przypadków cukrzycy typu II u dzieci. Kiedyś nie spotykało się najmłodszych członków społeczeństwa z cukrzycą typu II. Jeszcze 3-4 lata temu notowano 40-50 zachorowań rocznie, teraz ponad 100. O stanie przedcukrzycowym nawet nie wspomnę. Wspomnę natomiast o szacunkach według, których w latach 2025-30 co trzecie dziecko na świecie może być chore na cukrzycę lub znajdować się w stanie przedcukrzycowym.

Świadczy to, że możemy znajdować się w przededniu hekatomby cukrzycowej, którą fundujemy sobie na własne życzenia. A można temu z powodzeniem zapobiec, a nawet wyleczyć w początkowym stadium za pomocą prostych i naturalnych metod oraz konsekwencji i samoświadomości.

Ograniczenie węglowodanów prostych w diecie: cukry, wyrobów z białej mąki, wyrobów wysoko przetworzonych, słodkich, gazowanych napojów, ale również nadmiernej ilości sklepowych soków owocowych, słodzonych płatków śniadaniowych, słodyczy, przekąsek pomiędzy posiłkami to absolutna konieczność. Cukrzyca to schorzenie powstające z obfitości – nadmiaru. Dlatego należy powrócić do umiaru, skromności także w jedzeniu i kultywowaniu cotygodniowych postów lub wręcz jednodniowych głodówek. I to jak najszybciej – dopóki nie jest za późno…

Otyłość promuje cukrzycę

Rozrośnięte tkanki podskórne, tusza są znaczącym powodem insulinooporności będącej wstępem do cukrzycy typu II. Organizm musi bowiem wtedy wyprodukować o wiele więcej insuliny niż przy prawidłowej masie ciała, aby zapewnić prawidłowy poziom cukru. Wraz ze zwiększaniem się otyłości trzustka nie daje rady wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny, dysfunkcja się pogłębia, rozpoczynają się procesy destrukcji tkanek poprzez oddziaływanie na nie nadmiaru glukozy.

Radykalne schudnięcie to pierwsza i często najskuteczniejsza metoda walki z cukrzycą typu II.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *