„Mężczyzno, jeśli chcesz mieć powodzenie w miłości i w handlu, zawsze przy sobie noś cynamon”. Na to stare magiczne zalecenie można dziś już spojrzeć naukowo. Zdrowy cynamon poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych. Skutkuje to rozjaśnieniem umysłu, lepszym zapamiętywaniem, silniejszą koncentracją, poprawą pamięci wzrokowej. I tak oto jasnym się zdaje, że takie zmiany w percepcji mogą stać się przyczynkiem do powodzenia w interesach.
Bystrość umysłu może przełożyć się też na lepszą interakcję z innymi ludźmi (udany podryw). Jednak sekret powodzenia w miłości tkwi raczej w tym, że cynamon zjedzony lub wypity zwiększa ukrwienie wielu narządów wewnętrznych. Również tych najistotniejszych z erotycznego punktu widzenia. I stąd już prosta droga do powodzenia w miłości. Bo zdrowy cynamon jest afrodyzjakiem, który działa głownie na panie.
Cynamon na kichanie i grzyby
Podawanie cynamonu do potraw – zwłaszcza w chłodnych porach roku – jest uzasadnione nie tylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida. Olejki eteryczne cynamonu zawierają ok. 80 % aldehydu cynamonowego (cynamalu), którego syntetyczny analog stosowany jest w rolnictwie jak fungicyd (preparat chemiczny stosowany w zwalczaniu grzybów atakujących rośliny) i środek owadobójczy. Cynamon pomaga zwalczać mdłości – wprawdzie nie tak dobrze jak imbir, ale jednak, zwłaszcza przy dłuższym stosowaniu.
Wybierz zdrowy cynamon cejloński
Właściwości prozdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głownie Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, podczas problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem dla przeziębionych. Naukowcy z Pakistanu (Peshawar Agricultural University) na podstawie przeprowadzonych badań wysnuli wniosek, że cynamon podawany diabetykom zmniejszałby możliwość rozwoju choroby i minimalizował rozwój powikłań sercowo-naczyniowych. Do codziennego spożycia warto wybrać cynamon cejloński. Jest on delikatniejszy w smaku, zawiera dużo mniej kumaryn – substancji, które w nadmiarze mogą działać toksycznie na wątrobę. Jednak, aby tak się stało trzeba byłoby spożywać go w dużych ilościach.
Jemy i chudniemy
Cynamon można dodać nie tylko do ciast. Pasuje do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsa. Miło aromatyzuje nalewki. Może też być ratunkiem dla smakoszy kawy, którym podano ten napój zaparzony w szklance, a którzy nie cierpią „cedzenia fusów przez zęby”. Cynamon skleja fusy – kawa smakuje lepiej i wygodniej się ją pije.
A skoro już mówimy o jedzeniu, warto dodać, że przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycelulitowych.
Podobno bardzo pomocny w chudnięciu jest taki oto koktajl: do szklanki kefiru (lub jogurtu czy mleka zsiadłego) z żywymi kulturami bakterii dodać pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru i szczyptę chili. Wymieszać i wypić. W przepisie widnieje zastrzeżenie, że ten preparat jest skuteczny tylko wówczas, gdy zawiera wszystkie wymienione składniki.
Należy jednak pamiętać, że najskuteczniejszym środkiem odchudzającym jest poprawne żywienie, zdrowy tryb życia i aktywność fizyczna.
Uwaga na olejek eteryczny cynamonu – poprawia apetyt (zwiększa łaknienie). Może to być w procesie odchudzania czynnikiem co najmniej kłopotliwym, ale za to przydatnym dla „niejadków”.
Cynamon – przeciwwskazania
Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne – bo nadmiar może doprowadzić do przedwczesnego porodu. No i co wydaje się oczywiste – osoby uczulone na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej jaki i w preparatach.
Działanie neuroprotekcyjne
Jak ukazuje nowe badanie, pewien składnik cynamonu, który nadaje tej przyprawie jej słodki wyjątkowy zapach, może odgrywać pewną rolę w prewencji choroby Alzheimera. Badanie to ukazało się w magazynie Journal of Alzheimer’s Disease. Przeprowadzili je naukowcy z University of California Santa Barbara.
Okazuje się, że dwa składniki cynamonu, a konkretniej mówiąc, cinnamaldehyd i epikatechina, pomagają zahamować powstawanie splotów proteinowych Tau w mózgu. Sploty te są jedną z cech charakterystycznych wspomnianej choroby neurodegeneracyjnej.
Proteina Tau tworzy sploty i kępki w mózgu w miarę tego, jak się starzejemy. U osób z chorobą Alzheimera stwierdza się więcej tych patologicznych złogów niż u ludzi zdrowych.
Zdrowy cynamon kontra stres oksydacyjny
Naukowcy amerykańscy odkryli, że cinnamaldehyd jest w stanie zapobiegać gromadzeniu się tych splotów i kęp. Chroni to proteinę Tau przed stresem oksydacyjnym. Badanie przeprowadzono na komórkach mózgu w laboratorium.
Jeden z autorów badania, Roshni Graves, mówi: – Weźmy przykład oparzenia słonecznego, które jest postacią uszkodzenia oksydacyjnego. Jeżeli nosisz kapelusz, chronisz głowę i twarz przed oksydacją. W tym sensie cinnamaldehyd jest takim kapeluszem.
Co prawda, naukowcy przyznają, że od komórek na szkiełku laboratoryjnym do rzeczywistych efektów u ludzi jest jeszcze długa droga. Dlatego nie powinniśmy konsumować większych ilości cynamonu niż to, co jest zazwyczaj używane w jedzeniu.
Pogromca cukru
Przypomnijmy jeszcze, że dobroczynne działanie cynamonu wykracza poza mózg. Inne badanie wykazało, że przyprawa ta może obniżać poziomy cukru we krwi u ludzi z cukrzycą typu 2. Prace te przeprowadzili naukowcy z Mayo Clinic, którzy sugerowali, żeby wdrożyć cynamon jako suplement do standardowego leczenia tej choroby.
Dlaczego warto wprowadzić zdrowy cynamon do swojej kuchni?
1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek. To odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.