Berberys to roślina, którą znaleźć możemy w naszym najbliższym otoczeniu. Pełniąca dekoracyjną funkcję w parkach i ogrodach jest skarbnicą witamin i innych pożytecznych, leczniczych substancji. Według zielarzy obniża ciśnienie i podnosi odporność.
Wykorzystywana była w celach leczniczych już przez starożytnych. Po dzisiejszy dzień zielarze z różnych stron świata używają kory i korzenia berberysu w celu wzmocnienia organizmu, a także regeneracji wątroby, pozbycia się kamieni nerkowych, leczenia żółtaczki oraz dny moczanowej. Według niektórych farmakopei i podręczników farmakognozji, berberys jest wciąż stosowany jako środek żółciopędny i łagodzący kolkę żółciową. Owoce i liście tej pożytecznej rośliny zawierają istną bombę witaminy C – jest niej w nim więcej niż w cytrynie. Znajdziemy też w nich witaminę E natomiast w tylko w liściach zawarta jest prowitamina A. Roślina ta zawiera także substancje o silnym działaniu antybiotycznym. Niszczy wiele chorobotwórczych bakterii i drożdżaków z Helicobacter Pylori na czele. Dzięki temu świetnie wzmacnia naszą odporność, a także skraca czas trwania infekcji bakteryjnych. Stymuluje też do pracy makrofagi – elementy naszego systemu immunologicznego odpowiedzialne za eliminację intruzów z naszego organizmu.
Obniża ciśnienie i podnosi odporność
Jego kora i korzeń obniżają ciśnienie tętnicze krwi, podnoszą odporność oraz łagodzą przeróżne stany zapalne.
Odwar z liści pobudza wydzielanie żółci, dzięki czemu jest skuteczny w leczeniu chorób dróg żółciowych. Wykazuje działanie tonizujące naczynia krwionośne, przeciwskurczowe i antybiotyczne, zwiększa także kurczliwość mięśni gładkich macicy.
Owoce wykazują działanie moczopędne, przeciwgorączkowe i regulujące przemianę materii. Stanowią bogate źródło wspomnianych powyżej witamin. Są one również wdzięcznym surowcem na domowe przetwory i samodzielnie przygotowywane mikstury. Oto kilka z nich:
Nalewka berberysowa
Skład:
- 1 kg zmarzniętych owoców berberysu,
- 0,5 kg cukru,
- laska wanilii,
- kawałek suszonego kłącza imbiru,
- litr wódki (50 proc.) zrobionej ze spirytusu.
Owoce berberysu, umyte i oczyszczone, wsypujemy do słoja, dodajemy wanilię i mały kawałek suszonego kłącza imbiru. Wsypujemy cukier i wlewamy wódkę. Zamknięte naczynie ustawiamy na dwa tygodnie w słonecznym miejscu. Po tym czasie dodajemy 100 gramów cukru, a kiedy się rozpuści filtrujemy wszystko i zlewamy do butelek. Dobrze zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwniczki.
Odwar z berberysu
Skład:
- łyżka owoców berberysu,
- wrzątek.
Rozdrobnione owoce zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez trzy minuty, po czym odstawiamy na kwadrans. Tak przygotowany odwar pijemy dwa, trzy razy dziennie po jedną czwartą szklanki.
Sok z berberysu
Skład:
- 2 kg berberysu,
- 10-12 dag cukru,
- 1,5 l wody.
Umyte owoce miażdżymy, zalewamy wrzącą wodą i podgrzewamy przez 25 minut na małym ogniu, często mieszając. Temperatura nie powinna przekraczać 75oC. Do odcedzonego soku dodajemy cukier, przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15-20 minut w około 75oC.
Konfitura berberysowa
Skład:
- 2 kg berberysu,
- 2 szklanki wody,
- 2 kg cukru.
Umyte owoce płuczemy. Przygotowujemy syrop z wrzątku i cukru do którego wrzucamy berberys, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia. Odcedzamy, powtórnie zagotowujemy, wkładamy owoce i trzymamy na małym ogniu kilkanaście minut. Po ugotowaniu przekładamy do słoików i pasteryzujemy.