Dieta, Naturalne suplementy

Czereśnie i wiśnie – owoce zdrowia

Nadszedł czas, kiedy możemy rozkoszować się tymi wyjątkowo smacznymi owocami. Oprócz walorów smakowych, posiadają także bogate właściwości zdrowotne, z których należy w obecnym czasie czerpać pełnymi garściami. Warto także przygotować z nich przetwory wzmacniające nasz organizm podczas zimowych słot.

Czereśnie

Chociaż aż w 80 proc. składają się z wody to pozostałe 20 proc. jest istną skarbnicą witamin, minerałów i innych makro oraz mikroelementów. Zawierają w 100 g owoców aż 280 mg potasu będącego niezbędnym dla prawidłowej pracy serca oraz nerek. Moc witamin z grupy B, a zwłaszcza B5 czyni je skutecznym środkiem przeciwko artretyzmowi. Kwasy owocowe, witaminy A i C oraz bioflawonoidy dają tym owocom zbawienną siłę antyoksydacyjną, która wspomaga usuwanie z ustroju kancerogennych wolnych rodników.

Czereśnie zawierają też sporo jodu – 330 mg w 100 g, dzięki czemu są zasobniejsze w ten pierwiastek od wielu ryb morskich z dorszem na czele. Z tego powodu wpływają one pozytywnie na działanie gruczołu tarczycy oraz chronią nas przed chorobą Basedowa. Wapń, fosfor i żelazo dopełniają zaś pełni szczęścia regulując procesy przemiany materii, pobudzając procesy krwiotwórcze oraz wspomagając tworzenie się tkanki kostnej i zębów. Dlatego też są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz dzieciom. Garbniki w nich zawarte łagodzą stany zapalne błon śluzowych układu pokarmowego, a także działają wspomagająco w walce z nadciśnieniem.

Owoce te wykazują działanie oczyszczające organizm z nadmiaru kwasu moczowego i pomagają zapobiegać dnie moczanowej. Świeży sok z nich działa wzmacniająco na układ sercowo-naczyniowy zaś nalewka alkoholowa pomaga w niestrawności żołądkowej. Napary przygotowane z ogonków działają odkażająco na układ moczowy pomagając w walce z jego infekcjami.

Teraz, kiedy jest na nie sezon można sobie zaaplikować 2-3 dniową dietę czereśniową. Jedząc tylko te owoce oraz pijąc ciepłą przegotowaną wodę w przyjemny sposób oczyścimy nasz organizm z toksyn oraz usprawnimy pracę układu trawiennego. Można je wówczas spożywać w dużych ilościach ponieważ jedna czereśnia zawiera w sobie tylko 5 kcal, a ich 700 gram zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Czereśni nie należy popijać surową, zimną wodą oraz mlekiem ponieważ rezultatem takiego połączenia będzie prawie na pewno biegunka. Nie są także wskazane jako przekąska przed posiłkami zawierającymi smażone mięso gdyż owoce te bezpośrednio po ich zjedzeniu upośledzają procesy trawienne. Najlepiej spożywać je jako oddzielny monoposiłek.

Staropolska nalewka z czereśni

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 1 l spirytusu,
  • pół kg cukru,
  • skórka i sok z cytryny.

Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do słoja i zalewamy spirytusem, który musi przykryć wszystkie owoce (uzupełnić ewentualnie wodą). Wrzucamy skórkę cytrynową. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc od czasu do czasu wstrząsając nim w celu wymieszania zawartości. Po tym czasie zlewamy nastaw, dodajemy do niego sok z cytryny i wlewamy do szczelnie zamkniętego, dużego słoja, który umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce również wstrząsając co jakiś czas. 

Uzyskany w ten sposób sok wlewamy wcześniej uzyskanej nalewki spirytusowej. Całość filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub lnianą szmatkę, a następnie rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek, które odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po 2 miesiącach takiego leżakowania nalewka nabierze wyjątkowych walorów smakowych.

Wiśnie

Wykorzystywane głównie do przetworów nie ustępują niczym czereśniom na polu prozdrowotnym, a nawet przewyższają je w niektórych aspektach. Zawierają co prawda mniej jodu, wapnia i żelaza, są jednak niezwykle bogate w pektyny, bioflawonoidy i inne niezwykle cenne dla naszego zdrowia kwasy organiczne. Dzięki temu są zbawienne dla naszego serca i układu krążenia. Wysoka zawartość pektyn przyczynia się do wiązania i usuwania toksyn oraz obniżenia poziomu złego cholesterolu. Podobnie jak czereśnie, wiśnie wykazują działanie alkalizujące, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.

Dieta bogata w wiśnie pomaga w odchudzaniu, ponieważ są one mniej kaloryczne od czereśni, a dzięki dużej zawartości pektyn działają wypełniająco, powodując uczucie sytości.

Wiśnie są polecane diabetykom, ponieważ cukry w nich zawarte nie powodują skoków insuliny we krwi. Sok z nich jest wskazany podczas infekcji górnych dróg oddechowych – działa antyseptycznie oraz wykrztuśnie dzięki temu, że rozrzedza śluzową wydzielinę.

Regularne spożywanie wiśni lub soku z nich pomaga likwidować puchlinę wodną będącą następstwem problemów z krążeniem lub nerkami. Łagodzi dolegliwości związane z kamicą nerkową, schorzeniami pęcherza moczowego, epilepsją oraz problemami neurologicznymi. Pomaga także poprawić obraz krwi u osób dotkniętych anemią spowodowaną niedoborami żelaza w diecie.

Nalewkę z wiśni możemy wykonać według powyższego przepisu zastępując czereśnie jej kuzynkami. Obydwie będą świetnym lekiem przeciwko przeziębieniom oraz niestrawności. Dodatkowo dostarczy energii i pobudzi po ciężkim, aktywnym dniu.

Warto także przyrządzać wywar z szypułek, zarówno wiśni, jak i czereśni. Dzięki niemu usprawnimy pracę serca, a zawarta w nich kumaryna pomoże zapobiec powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów krwi. Pomoże także mężczyznom cierpiącym na łagodny przerost gruczołu krokowego.

Korzystajmy zatem z faktu, że sezon wiśniowo-czereśniowy w pełni i przygotujmy sobie na zimę zapas przetworów z jednych z najbardziej wartościowych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *