Ktoś kiedyś powiedział, że najlepiej kiedy nasze codzienne pożywienie jest jednocześnie lekarstwem. Dokładnie tak jest w przypadku szlachetnych odmian herbaty, których regularne picie pomoże nam w pozbyciu się kilku problemów ze zdrowiem. Jej czerwona odmiana zredukuje tłuszcz w naszych organizmach.
Cesarski eliksir zdrowia
Można śmiało powiedzieć, że jedną z najszlachetniejszych odmian herbaty jest herbata czerwona Pu-Erh, a świadczyć o tym może fakt, iż jako jedyna nie traci swojego aromatu i właściwości nawet przez pięćdziesiąt lat. Jedną z najsmaczniejszych i najpopularniejszych na Wschodzie jej odmian jest zaś herbata 13 letnia.
Inną ciekawostką jest fakt, że herbata czerwona w starożytnych chinach (skąd pochodzi) była zarezerwowana tylko dla cesarza a zwykli obywatele ponosili surowe konsekwencje gdy zostali przyłapani na jej piciu. Tak więc kupując dziś tą egzotyczną bądź co bądź herbatę możemy poczuć się prawie jak cesarz Chin. Jej picie podnieść więc może nam własną samoocenę.
Czerwona herbata redukuje tłuszcz, cholesterol i… alkohol
Ale odstawmy żarty na bok i skupmy się na suchych, a raczej „mokrych” faktach.
A te są potwierdzone wielokrotnymi badaniami przeprowadzanymi w uniwerytetach we Freiburgu, Heidelbergu i Paryżu. Dowodzą one skuteczności substancji w niej zawartych we wspomaganiu pracy wątroby, obniżaniu poziomu cholesterolu, regulacji trawienia, oczyszczania i wzmacniania organizmu.
Jej działanie pobudzające spalanie tłuszczu jest tak efektywne, że znacząco wpływa na obniżenie masy ciała osób regularnie ją pijących. Badania przeprowadzone w w.w uniwersytetach potwierdziły, że u 88% osób, które systematycznie piły herbatę Pu-Erh w ciągu miesiąca nastąpiły spadki wagi od 3 do około 10 kilogramów, które utrzymywały się w kolejnych miesiącach. Ważny jest fakt, że osoby te nie stosowały żadnej specjalnej diety żywieniowej, tylko jadły tak samo jak przed kuracją. Tak więc zmniejszenie wagi ciała odbywa się kosztem utraty zbędnej warstwy tłuszczowej.
Jej spożycie pozwala też obniżyć poziom alkoholu w krwi (o 0,45 promila w ciągu dwóch godzin), przywraca jasność umysłu oraz poprawia samopoczucie.
Jak zaparzać czerwoną herbatę?
Herbatę czerwoną można pić w zasadzie bez ograniczeń ponieważ zawiera niewiele kofeiny i teiny. Aby jednak szybko odczuć jej prozdrowotne działanie zaleca się spożywanie od 3 do 5 filiżanek dziennie.
Herbatę Pu-Erh można parzyć trzykrotnie, w temperaturze od 90 do 100 °C, przez 3 minuty. Przy kolejnych parzeniach ich czas wydłużamy za każdym razem o minutę.
I jeszcze bardzo ważna rzecz. Herbaty tej absolutnie nie wolno słodzić, gdyż zabija to większość jej dobroczynnych właściwości.
Herbata biała nazywana eliksirem młodości
Jeszcze bardziej egzotyczna jest herbata biała. Powstaje ona tylko z młodych pączków zbieranych siłą rzeczy tylko wiosną. Poddaje się je tylko suszeniu przez co otrzymują srebrny kolor.
Parzymy ją trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną słomkową barwę. Aromat jest delikatny podobnie jak i smak.
Nazywana jest eliksirem młodości ponieważ ma kilkukrotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż i tak już zdrowa herbata zielona. Posiada moc witaminy C oraz polifenoli chroniących organizm przed działaniem rakotwórczych wolnych rodników. Zawiera też kofeinę przez co działa pobudzająco. Również i jej nie powinno się słodzić. Co najwyżej można dodać łyżeczkę miodu.